Herman Saftleven

RKD STUDIES

4.26 Minstroom en Abstederdijk


twee tekeningen, waarvan één in reeks 8 (a) en één in reeks 9 (b)


Vanaf de stadswal bij de Servaastoren tekende Saftleven de Minstroom (a), waarlangs verscheidene boerderijen staan. Dit riviertje mondde onder een houten brug uit in de Stadsbuitengracht. In paragraaf 4.24 zagen we dat Saftleven deze uitmonding ook vanaf een noordoostelijker standpunt in beeld heeft gebracht.1 Vanwege het opschrift ‘De Crome Ryn Buyte Utregt’ op de achterzijde is de tekening in Teylers Museum (a) lange tijd beschouwd als een gezicht vanaf bastion Manenburg op de uitmonding van de Kromme Rijn in de Stadsbuitengracht.2 Het watertje en de houten brug zijn echter te bescheiden om door te kunnen gaan voor de Kromme Rijn en de Krommerijnbrug.3 Een tekening van Abraham Rademaker in het Rijksmuseum (I) van een vergelijkbaar landschap buiten de ommuurde stad zal niet zijn gebaseerd op het blad in Haarlem (a), want daarvoor zijn de verschillen te groot. Waarschijnlijk betreft het een kopie naar een onbekende tekening van Saftleven. Het blad (I) geldt als een gezicht in Abstede, wat de hier voorgestelde topografische identificatie ondersteunt.4

Een tekening in de collectie van de Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht (b) stond sinds jaar en dag bekend als een gezicht op de kerk van het Duitse Huis.5 Het betreft echter een gezicht vanaf de Abstederdijk op de Utrechtse stadsmuur en bastion Zonnenburg, waarvan op de rechterhelft van het blad de keermuur en de beide loodsen te herkennen zijn.6 De ruiter en de twee wandelaars op het middenplan bevinden zich op de singel langs de Stadsbuitengracht, die vanaf het standpunt van de kunstenaar niet zichtbaar is. Verder naar achteren zijn de kapel van de Servaasabdij en de Domtoren te herkennen. Het zadeldak, dat op de linkerhelft van de tekening boven de stadsmuur uitsteekt, hoort bij een huizenblok genaamd ‘Vlaenderen’: een langwerpig kloostergebouw direct achter de stadswal.7 Geheel rechts tekende Saftleven de voorgevel van een boerderij aan de Abstederdijk.

In een 1669 gedateerd schilderij met een voorstelling van een bergachtig rivierlandschap met een haven (II) keren verschillende motieven uit de tekening (b) terug, waaronder bastion Zonnenburg en de Servaaskapel. Op de plek van de Domtoren verschijnt de Mariakerk in beeld.8 Het stenen poortje in het midden herkennen we van een tekening van Saftleven in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden (III).9 Mogelijk gaat het om de restanten van de Gildpoort, een van de buitenpoorten van de zogeheten stadsvrijheid.


a
Herman Saftleven
De Minstroom vanaf de Utrechtse stadswal gezien, ca. 1655
Haarlem, Teylers Museum, inv./cat.nr. P 045

I
Abraham Rademaker naar Herman Saftleven
De Minstroom vanaf de Utrechtse stadswal gezien
Amsterdam, Rijksmuseum, inv./cat.nr. RP-T-1901-A-4548


b
Herman Saftleven
Gezicht vanaf de Abstederdijk op Utrecht met Servaaskapel en Domtoren, tussen 1655 en 1665
Utrecht, particuliere collectie Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht


II
Herman Saftleven
Bergachtig rivierlandschap met een haven op de voorgrond en Utrechtse motieven (Servaaskapel, bastion Zonnenburg, Mariakerk en een stadspoortje), 1669 gedateerd
Groot-Brittannië, particuliere collectie Carlos Blacker

III
Herman Saftleven
Stadspoortje bij Utrecht, derde kwart 17de eeuw
Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden, inv./cat.nr. PK-T-1867



Notes

1 RKDimages, nr. 293622.

2 Reeds op de veiling van de Amsterdamse kunsthandelaar Frederik Willem Greebe (gest. 1788) werd het blad gepresenteerd als een gezicht van de Kromme Rijn: veiling Frederik Willem Greebe, Amsterdam (Van der Schley…Yver), 8 december 1788 en volgende dagen, Konstboek E, nr. 13, als ‘Een gezigt langs de Cromme Ryn, van de Wal van Utrecht te zien; uitvoerig en fraay met zwart kryt en Oostind. Inkt gewasschen, door dito [‘Harme Saftleven’].’ [f 3 aan Wybrand Hendriks voor het museum]. Zie ook: Schulz 1982, p. 248, nr. 419, als 'Kromme Rijn bei Utrecht'; Plomp 1997, p. 374, nr. 427, als ‘The River Kromme Rijn near Utrecht'.

3 Vergelijk hiervoor een tekening in de collectie van de John and Marine van Vlissingen Foundation, waarop Saftleven genoemde rivier en brug wél vanaf Manenburg in beeld bracht (RKDimages, nr. 302351). Deze tekening wordt besproken in paragraaf 4.28.

4 Vergelijk twee achttiende-eeuwse tekeningen waarop het bruggetje over de Minstroom eveneens is afgebeeld: Het Utrechts Archief, CB, nrs. 30857 en 36414.

5 Een kopie van Anthony Grolman (RKDimages, nr. 302332) naar dit blad behoort tot de collectie van Het Utrechts Archief. Grolmans foutieve onderschrift luidt: ‘Kapel van het Duitsche huis omstreeks 1650.’

6 Met dank aan Jean Penders voor de topografische identificatie. Vriendelijke mededeling, 2015.

7 Zie hiervoor een plattegrond van het kloosterterrein: Het Utrechts Archief, CB, nr. 216714.

8 Vergelijk: RKDimages, nr. 293818.

9 Dezelfde poort is te zien in een Rijnlandschap van 1674 (RKDimages, nr. 307950).